Fortfarande för mycket mat och dryck till avloppet

Foto: Lucian-Alexe /Unsplash

Foto: Lucian-Alexe /Unsplash

De svenska hushållen häller ut mindre mat och dryck i avloppet per person jämfört med 2014. Men mängderna behöver fortsatt minska. Överbliven mat och dryck, för gammal mat eller utgånget bäst före-datum är orsaken. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.

Den nya studien, visar att svenska hushåll häller ut cirka 18 kilo mat och dryck per person och år eller cirka 0,35 kilo per person i veckan. Motsvarande siffror för 2014 var cirka 26 kilo per person och år eller cirka 0,5 kilo per person i veckan. De totala mängderna mat och dryck som hälldes ut i avloppet var cirka 190 000 ton i undersökningen 2021. Även om man tar hänsyn till osäkerheterna i undersökningarna tyder det på att det har skett en minskning i mängderna per person som hälls ut i avloppet. Studien är utförd av SMED (Svenska MiljöEmissionsData) 2021 på uppdrag av Naturvårdsverket.

Resultat från undersökningen visar att det här hälls ut i avloppet:

  • kaffe/te 45 procent

  • mejeriprodukter 21 procent

  • drycker (exempelvis saft, läsk, vin, öl) 9 procent

  • sås, soppa och röror 9 procent

  • fast avfall som ris, pasta, flingor 8 procent

  • sött (glass, sylt mm) 3 procent

  • övrigt flytande matavfall (exempelvis rått ägg och tomatpure) 4 procent

Den främsta anledningen till att maten eller drycken hälls ut är att den blivit över från till exempel en måltid. Andra anledningar är att varan blivit gammal eller att bäst före-datumet har passerat.

– Undersökning av det vi häller ut via avloppet ger oss värdefull kunskap om mängden mat och dryck som hushållen häller ut och varför. berättar Christina Anderzén, handläggare, Naturvårdsverket. Det gör att vi kan se att det fortsatt finns behov av att arbeta med att minska matsvinnet från hushållen. 

Hushållens storlek påverkar mängden

Den nya undersökningen visar att det även denna gång är hushåll som består av en eller två personer som häller ut mest enligt undersökningen. För enpersonshushåll går i genomsnitt 26 kilo mat och dryck i avloppet per person och år, vilket kan jämföras med snittet över alla hushåll på 18 kilo per person och år.  
Utöver det som hushållen häller ut i avloppen visar tidigare studier att svenskarna också slänger cirka 69 kilo matavfall i soppåsen per person och år där cirka 19 kilo är matsvinn, det vill säga mat och dryck som skulle ha kunnat ätas upp om det hanterats annorlunda. 

– Att mat och dryck slängs eller hälls ut är inte bra, varken för miljön, klimatet eller för den egna plånboken, säger Ida Björkefall, handläggare, Naturvårdsverket. Om du vill minska ditt matsvinn gör inte iordning mer mat och dryck än du äter eller dricker upp. Glöm inte att titta, lukta och smaka på maten för att se om den fortfarande går att äta i stället för att du slänger eller häller ut den.

Tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket genomför Naturvårdsverket ett gemensamt regeringsuppdrag med olika insatser för att minska matsvinnet. Förändrat konsumentbeteende är en av fyra avgörande punkter för det nationella matsvinnsarbetet.

Föregående
Föregående

Ericsson Globe byter namn till Avicii Arena

Nästa
Nästa

”Ät färg spring berg”, ny vegansk kokbok!