Give pease a chance!

Att ha gröna ärtor eller andra grönsaker i frysen är ett sätt för hushållen att minska sitt svinn. Vi vet att frukt och grönsaker står för en förhållandevis stor del av matsvinnet hemma. Av frysta ärtorna kan man ta fram det man vill äta och sedan stoppa in dem i frysen igen, så behöver inget slängas för att det blivit dåligt.
Jag tror på en renässans för frysta varor och svinnet i hanteringen är lågt på ärter. Skaldelar osv sorteras ut och blir biogas. Det finns pågående arbete för att istället ta till vara resterna som foder m m, säger Kjell Svegrup som är ärtodlare på Sveriges sydvästra kust

Foto: Kjell Svegrup - ärtodlare.

Foto: Kjell Svegrup - ärtodlare.

Skörden igång av de gröna ärtorna är i gång i Skåne. Kjell tror på en ökad efterfrågan av våra svenska ärtor som alternativ till kött. Gröna ärtor är inte bara gott och ger fin färg, de innehåller mycket C-vitamin, fibrer och protein. En stor fördel är att frysta ärtor är i säsong hela året, så att vi kan njuta en färsk vara utanför skördeperioden. Men just nu är det ändå högsäsong eftersom ärtskörden är i full gång. Skördetröskorna går dygnet runt så man arbetar i treskift. Efterfrågan på gröna ärtor kommer att öka och inom projektet Give peas a chance har ärtodlarföreningen varit delaktiga i att utveckla växtbaserat protein från gröna, gula och grå ärter, berättar Kjell.
Se efter svenska ärtor i butiken
Handelns egna varumärken har nu också svenska ärter i sitt sortiment, så titta efter svenska ärter nästa gång du handlar.

Ärtiga tips

  • Häll på kokande vatten över de frysta ärtorna och låter dem bli varma. De behöver inte koka.

  • Kall grön ärtsoppa är supergod sommarmat. Fräs lök och späd med en god buljong, lägg i ärter som får koka kort. Mixa och tillsätt grädde, gärna syrad. Låt kallna och servera med färsk mynta.

  • Ärtdipp
    Tina gröna ärter och mixa dem med färsk spenat, dill och creme fraiche. Jättegott till såväl köttbullar som falaffel

  • Ärtpasta
    Fräs purjolök och grovhackad mandel i rikligt med olivolja, tillsätt gröna ärtor och lite vatten som får koka upp. Smaksätt ev med lite buljongpulver. Krydda med salt och peppar och servera med riven parmesanost till pasta.

Föregående
Föregående

Glutenfri blåbärstårta med kokosbotten

Nästa
Nästa

Femwashing