Glutenfri blåbärstårta med kokosbotten
Springform ca Ø16-18 cm)
100 gram kokosflingor
1 ägg
25 gram kokosolja (eller smör)
1-2 msk sötning – t.ex. kokossocker eller björksocker (kan uteslutas)
1 krm vaniljpulver
Limezest
1 nypa salt
Toppa med:
Grädde med blåbär*
Blåbär
Kokoschips
Färsk mynta
Limezest
*Vispa upp havregrädde, kokosgrädde (använd kall kokosgrädde i tetrapack och vispa som vanlig grädde) eller grädde och blanda i lite blåbär för en härlig lila färg.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält kokosoljan.
Vispa ihop ägget och och rör ner kokosflingor, smält kokosolja, ev. sötning, vaniljpulver, limezest och salt.
Bred ut i en springform, använd bakplåtspapper i botten. Grädda i 10-15 minuter och låt svalna.
Bred på den vispade grädden och toppa med till exempel blåbär, kokoschips, färsk mynta och lite limezest.
Tips!
När du använder zest (rivet skal från citrusfrukter – tänk på att alltid välja ekologiskt då de “vanliga” är hårt besprutade.
Läs mer: Alternativa sötningar
Du kan självklart servera denna tårta med färska jordgubbar, det blir också väldigt gott tillsammans med kokosbottnen.
Följ Cecilia Folkesson för fler fantastisk recept