Kompostera mera och minska matsvinnet - en växande trend.

Foto:Jenny Johansson /Pixabay

Foto:Jenny Johansson /Pixabay

Varje år slänger hushållen i Sverige närmare 100 kilo matavfall per person. Det är cirka 75 procent av allt matavfall. Även många utav de övriga procenten står konsumenten indirekt för genom restaurangbesök, samt att butikerna tvingas slänga mat som är lite "ful i kanten". Sista delen kommer via jordbruk , fiske och livsmedelstillverkning.

Har du funderat på hur många kilo mat du själv slänger varje år? Det är ju svårt att räkna ut baklänges, kräver nästan att man väger avfallet och antecknar för att hålla koll. Men ju mer mat vi slänger desto sämre mår jorden av det. För varje produkt vi odlar, utan att äta den dränerar vi jorden på näring. För att inte tala om de transporter som görs i onödan och också påverkar naturen negativt.

Kan vi göra någonting bra av avfallet vi skapar? Självklart! Redan idag ombildas 15% av hushållsavfallet till näring och energi.

Rötning av organiskt avfall skapar biogas som kan användas till uppvärmning och drivmedel till fordon. Utöver det blir det kvar ett näringsrikt biogödsel som kan användas inom jordbruket.

Kompostering är ett annat alternativ, där man använder syre för att bryta ner materialet och kan med fördel användas för att berika jorden i planteringar och odlingar.

Trenden att kompostera hemma har vuxit sig starkare och idag finns många alternativ till hur man kan göra det. Du kan faktiskt göra det i en liten etta i stan!

Traditionellt arbetar man utomhus med kompostering, där det enkelt går att samla större mängder organiska material i en hög eller komposttunna. Här behöver man vända på materialet för att tillsätta det syre som krävs för att skapa den nedbytningsprocess som naturen själv skapar genom förmultning.

Men för dig som inte har en stor trädgård att arbeta i med din kompost, finns den japanska uppfinningen Bokashi. Det är en hink med avskiljare i botten för vätskan som skapas under nedbrytningsprocessen och det som skapar förloppet är mjölksyrebakterier som du häller över varje ny dos av matavfall som du pressar ner i hinken.

"Det tar dig inte mer än ett par minuter om dagen att göra bokashi - det är bara att fylla hinken med matrester och strö på lite bokashiströ. Ingen sortering - allt ska ned i hinken! Räkskal och köttfärs, äggskal, citronskal, kaffesump och kycklingben. Mikroberna i bokashiströet konserverar matresterna så att det luktar nästan inget i hinken (lite syrligt).

Men det är viktigt att det blir ganska torrt i hinken; blir det blött kan det börja lukta, inte ruttet men surt. Därför har man en kran i hinken för att dränera den allt eftersom eller, om man använder vanliga hinkar, varvar man med tidningspapper för att absorbera fukten.

Du behöver två hinkar så du kan fylla den ena medan den andra står varmt inomhus ett par veckor för efterjäsning. Sedan är det fritt fram att göra jord! 

Det blir inte jord i själva hinken. Men så fort du gräver ned den jästa Bokashin i jorden, eller blandar med jord på något annat sätt, börjar den omvandlas till jord" skriver en av de ledande Bokashi-experterna i Sverige.

Hur gör vi då för att minska mängden avfall? Några enkla tips är:

- Planera matinköpen

- Sortera kylskåp och skafferi för att få bättre översikt

- Ät mer matlådor på jobbet

- Återanvänd ingredienser som blev kvar från tidigare middag


Text av Lina Bjernheim-Vedin från Idea:Lab

Föregående
Föregående

Mensfattigdom i Sverige: 1 av 5 har inte råd med mensskydd

Nästa
Nästa

Nu kan det bli böter för nedskräpning