Vegansk helfabrikat är mer hållbart än animalisk kost

För första gången har forskare analyserat hållbarhets- och hälsoaspekterna av en kost där alla animaliska livsmedel byts ut mot veganska halv- och helfabrikat, så kallad processad mat. Även den processade veganska maten är mer hållbar än motsvarande animaliska livsmedel, visar den nya studien som är publicerad i Nature Communications. Dessutom uppfyller en kost baserad på processade veganska produkter de flesta svenska näringsrekommendationer – och den är endast marginellt dyrare.

– Det bästa du kan göra för planeten, din egna hälsa och din plånbok är att gå över till en i huvudsak växtbaserad kost. Om du tycker det är lättare att byta till processade livsmedel som ser ut och känns som kött, fisk eller mejeriprodukter, är det okej, säger Anne Charlotte Bunge, huvudförfattare till studien och forskare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

I dag finns många processade växtbaserade produkter som försöker efterlikna animaliska livsmedel, som havremjölk, sojaburgare och "fiskpinnar" gjorda av veteprotein. Trots det har de flesta vetenskapliga jämförelserna mellan vegansk kost och andra matvanor utgått från en växtbaserad kost av oprocessade livsmedel, som bönor och linser. Men många konsumenter föredrar veganska livsmedel som liknar de animaliska produkterna på grund av smak, bekvämlighet och kulturella anledningar.

– Oprocessade livsmedel är generellt sett lite bättre när det gäller hållbarhet, men den största minskningen av matens ekologiska fotavtryck får du genom att minska konsumtionen av animaliska livsmedel, säger Anne Charlotte Bunge.

I studien kom forskarna också fram till att en kost bestående av olika processade veganska livsmedel uppfyller näringsrekommendationerna, åtminstone i Sverige.

– I Sverige är det obligatoriskt att berika vissa livsmedel med mikronäringsämnen som vitamin D och kalcium. På grund av det har processade svenska växtbaserade alternativ ofta ett näringsinnehåll i nivå med det animaliska livsmedel de avser att ersätta. Till exempel har havredryck en liknande kalciumnivå som vanlig mjölk, förklarar Anne Charlotte Bunge.

Dessutom är den växtbaserade kosten inte dyrare än den nuvarande genomsnittliga svenska kosten baserad på animalier. Oprocessade växtbaserade livsmedel är till och med ännu billigare.

Sammantaget betonar forskarna de många miljömässiga fördelarna och förbättringarna av folkhälsan som följer med övergången till mer växtbaserade dieter.

– Vi bör inte fastna i diskussioner om huruvida processade växtbaserade livsmedel eller oprocessade livsmedel är det bästa för miljön. Det viktigaste budskapet är att vi behöver minska mängden animaliska livsmedel som vi äter i många västerländska samhällen. Olika konsumentgrupper har olika preferenser, och om det kan mötas med en mångfald av alternativ är det bara fördelaktigt, säger professor Line Gordon, medförfattare till studien och chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Föregående
Föregående

Ekologiskt ökar i dagligvaruhandeln

Nästa
Nästa

Unga ser mörkt på samtiden och framtiden