Många oroas över att HBTQ+-svenskars rättigheter kan försämras

35 procent av svenskarna är oroliga för att HBTQ+-personers rättigheter ska utvecklas negativt i Sverige. Det visar en ny Sifo-undersökning från 7-Eleven och Regnbågsfonden. Enligt Regnbågsfonden kan en förklaring vara extremhögerns framgångar i Europa.

Oron över att HBTQ+-personers rättigheter ska utvecklas i negativ riktning är särskilt framträdande bland kvinnor, där 47 procent uppger detta jämfört med 27 procent av männen. Samtidigt visar undersökningen att hela 97 procent av svenskarna är medvetna om att HBTQ+-personer ofta helt eller delvis saknar rättigheter i andra delar av världen.

– Svenskarnas oro kan förklaras av de högerströmningar som fått fäste i flera europeiska länder, särskilt efter extremhögerns framgångar i Europa. Många av dessa partier har åsikter om HBTQ+-personer som är främmande för de flesta av oss i Sverige. Risken är att dessa strömningar kan komma att påverka det politiska klimatet i hela EU och därmed försämra HBTQ+-personers rättigheter i Europa, säger Aaron Kroon, styrelseledamot på Regnbågsfonden.

När det gäller vad svenskarna vill att Sverige ska göra mot länder vars lagar diskriminerar, utövar våld eller kränker HBTQ+-personers rättigheter, svarar:

  • 59 % vill att Sverige ska använda vårt EU-medlemskap för att utföra påtryckningar

  • 34 % vill att Sverige offentligt ska fördöma landets lagar

  • 29 % vill att Sverige ska förstärka relationen med landet genom utbildande åtgärder

  • 16 % vill att Sverige ska avböja statsbesök med landet

  • 15 % vill att Sverige ska införa sanktioner mot landet

  • 10 % anser att Sverige inte bör göra någonting alls

– Vi arbetar kontinuerligt med olika projekt för att globalt främja HBTQ+-personers rättigheter. Vi ser stora framsteg i vissa länder, men också att utvecklingen går åt fel håll i andra, exempelvis i Uganda, Italien och Georgien, fortsätter Aaron Kroon, styrelseledamot på Regnbågsfonden.

Föregående
Föregående

Unik samverkan för kvinnofrid i Dalarna

Nästa
Nästa

Krill ger kunskap om hur marina arter kan anpassa sig till varmare hav