Ojämställdhet leder till sjuklig stress

Foto: Gerd Altman / Pixabay

Foto: Gerd Altman / Pixabay

Under 2019 sjukskrevs 70 000 personer på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa och 75 procent av dem var kvinnor. Ska vi låta det sjunka in lite... Det är alltså tre av fyra som gått in i en stressrelaterad sjukskrivning som är kvinnor. Hur speglar det vårt samhälles jämställdhet?

Det är enligt alla siffror en talande bild av att kvinnorna fortfarande ligger efter i löneutvecklingen, vilken gör att många kvinnor tvingas arbeta hårdare och fler timmar än män, för att få samma lön in. Om de någonsin har en chans att matcha sin partners inkomst.

Lönegapet mellan kvinnor och män är fortfarande stort; 9,9%.
Tänk dig att av varje 100 kr som en man tjänar får en kvinna i snitt en tia mindre i lönekuvertet - för exakt samma jobb. Det är en tiondel av inkomsten som minskas för att man tillhör "fel kön". Hur kan vi påstå att vi tillhör världens mest jämställda länder, när det kvinnor tjänar mer än en månadslön mindre per år?

Översätter man det i ren tid jobbar kvinnor gratis efter 16:12 varje dag. Hela 48 minuter gratisarbete per dag jämfört med män och i den takt vi har nu för att skapa en jämställd lönenivå, kommer vi ha fullt jämställt först om 20 år.
Detta har gjort att flera fackförbund, politiska kvinnoförbund och organisationer har gått samman och startat jämställdhetsrörelsen 16:12, där de tillsammans kräver flera handlingspunkter för att snabba på utvecklingen åt rätt håll.
Dessa fem gemensamma krav ställs:
- Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer.
- Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.
- Jämställd föräldraförsäkring.
- Ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.
- Att pensionssystemet reformeras för att minska pensionsgapet mellan kvinnor och män.

Glappet i inkomst är en av problemen. Men även de varierande kraven som ställs på olika yrkesgrupper och de kvinnodominerade yrkena har en större stress relaterad till arbetet, vilket ökar risken för stressrelaterad ohälsa.
Hjärnfonden har startat initiativet "Stresslarmet" som är ett upprop för att ställa krav på beslutsfattarna, uppdelat på stat, kommun och region att driva frågan mer aktivt.
"Det finns ett samband mellan bristande arbetsförhållanden och stressrelaterad psykisk ohälsa. Trots detta läggs mycket ansvar på enskilda individer när det kommer till stressrelaterad psykisk ohälsa. Det är inte acceptabelt", skriver de på sin sajt.

"Kvinnor har i dag 41 procent högre risk än män att drabbas av en stressrelaterad sjukskrivning.
Kontaktyrken, dvs kvinnodominerade yrken inom vård, omsorg, sociala tjänster och utbildning som bygger på kontakt med människor i behov av stöd är speciellt utsatta. I stor utsträckning är det samma grupper som också har fått bära den tyngsta bördan under covidpandemin", fortsätter Hjärnfonden i "Vitbok - Stresslarmet -För ett hållbart arbetsliv", där de uttrycker sin frustration över hur lite som görs för att skapa en hållbar förändring.

För dig som vill veta mer om hur du kan påverka detta på ett positivt sätt, kan exempelvis gå in på Hjärnfondens sajt och prenumerera på deras nyhetsbrev.


Text: Lina Bjernheim-Vedin Idea:Lab

Föregående
Föregående

Kvinnliga företagare bygger företag med hållbarhet i fokus

Nästa
Nästa

Green Communication räknar ned till Internationella Kvinnodagen