Green Communication räknar ned till Internationella Kvinnodagen

Foto: Joel Muniz / Unsplash

Foto: Joel Muniz / Unsplash


Den 8 mars är det den Internationella Kvinnodagen. Dagen kom till för cirka 100 år sedan för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt. Dagen uppmärksammas över nästan hela världen och i många länder är det till och med en nationell helgdag.

I dag ser vi som en självklarhet att kvinnor har rösträtt, att vi kan gå till ett arbete och leva ett självständigt liv.,Vi måste påminna oss att det är tack vare kvinnor som i generationer före oss, har kämpat och krigat för en ökad jämställdhet. Inget har kommit av sig själv och väldigt lite hjälp från män.

Trots allt det och trots att vi idag i Sverige lever i ett av de mest jämställda länder i hela världen har vi en lång väg kvar.

Mitt ibland oss dödas en kvinna av en man, som hon har eller har haft en relation med, var tredje vecka,

Endast 5% av alla anmälda våldtäkter leder till dom.

Var tionde man i Sverige har eller kommer att köpa sex av en kvinna.

Medicinsk forskning bedrivs mestadels på män och kvinnor får tacksamt ta emot recept och behandlingar som är forskade på män -trots våra olika biologiska uppsättningar.

Männen tjänar fortfarande mer, har ofta högre positioner och tryggare pension, trots att fler kvinnor presterar bättre i skolor och utbildningar.

Några exempel som visar att vi fortfarande har en lång väg kvar att gå innan vi kan kalla oss jämställda.

Allt detta är ett märkligt fenomen med om man tänker att kvinnor och män lever parallellt i samma samhälle. Vi växer upp i samma familj, utbildar oss och arbetar på samma ställe. Vi har olikheter i vår biologi men inget som varken vetenskapen eller intellektet kan förklara varför vi inte har samma möjligheter som männen.

Varför är det så här och hur påverkar detta oss? Hur mår vi kvinnor och män på denna planet med denna skillnad egentligen? Psykisk ohälsa är ett växande problem -oavsett man eller kvinna och speciellt bland våra ungdomar.


Varje dag fram till 8 mars kommer fyra personer, en varje dag - och alla från skilda perspektiv - att dela sin berättelse och sina tankar om hur de ser på ämnet Internationella Kvinnodagen 2021 -hur långt har vi kommit?

  • Fredag den 5 mars har vi äran att presentera en text skriven av Sofia från Sofias Silverlining

  • Lördagen den 6 mars delar Patrik Kruse sina tankar om jämställdhet utifrån ett manligt perspektiv.

  • Söndagen den 7 mars skriver Sara Jonasson Ginters om sin erfarenhet och lärdomar från sin profession som lönekartläggare.

  • Måndag den 8 mars. Vad tänker en ung tjej som precis har blivit vuxen om den ojämställdhet som hon tvingas tackla?


Tack för att du läser. Dela och kommentera gärna din åsikt!

Föregående
Föregående

Ojämställdhet leder till sjuklig stress

Nästa
Nästa

Volvo Cars ska vara helt elektriskt senast 2030