Öka satsningarna på kvinnor och flickor i Ukraina
Ett år in i den storskaliga ryska invasionen av Ukraina syns inget slut på kriget. Däremot börjar omfattningen av de ryska truppernas brutala övergrepp på civilbefolkningen stå allt klarare. I områden som har varit ockuperade men sen befriats av Ukraina verkar det sexuella våldet mot kvinnor och flickor ha varit grymt och omfattande. En av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer rapporterar att i delar av Charkivregionen är ”nästan varenda tonårsflicka är gravid” efter ryska soldaters våldtäkter. Tillgången till säker abort är långt ifrån tillräcklig i landet då sjukhusens resurser är upptagna av sårade soldater och civila.
De ryska trupperna har också speciellt gett sig på familjerna till ukrainska soldater med utstuderade sexuella övergrepp på deras fruar och döttrar. De få rapporter som når ut från de områden av Ukraina som hålls av Ryssland, vittnar om att de ryska trupperna särskilt attackerar företrädare för civilsamhället; människorättsaktivister, demokratikämpar och förstås kvinnorättsaktivister. Tyvärr finns inte resurserna och mekanismerna ännu på plats för att dokumentera alla krigsbrott i Ukraina.
Den svenska regeringen presenterade sin utrikesdeklaration i förra veckan. Där är det tydligt att Ukraina är huvudfokus i både utrikes- och biståndspolitiken, att jämställdheten är ett kärnvärde och att Sverige fortsatt ska stå upp för kvinnors rättigheter även om ”etiketten” feministisk utrikespolitik numera är borttagen. En satsning på civilsamhället i länder som Ukraina har också utlovats. Däremot har inte ett ord sagts om den så viktiga kvinnor, fred- och säkerhetsagendan som Sverige har stött under lång tid.
Vi hoppas därför att regeringens löfte om ökade satsningar på kvinnorna i Ukraina snart blir verklighet. Än så länge syns inga extra pengar till – snarare tvärtom. Stödet till civilsamhället överlag har minskat med tio procent.
Regeringen måste nu snabbt öka satsningarna så att kvinnor och flickor i Ukraina och andra konfliktdrabbade länder får omedelbart skydd, stöd och hjälp samt får sina rättigheter tillgodosedda på längre sikt. Sverige kan också vara drivande i att krigsbrotten dokumenteras och utreds. Om regeringen menar vad den säger måste det också snart synas i praktiken. Under tiden står vi starkt med kvinnorättsorganisationerna i Ukraina och stödjer dem på alla sätt vi kan.