Fem bidrag till final i Svenska Jämställdhetspriset 2021

Fem finalister till Svenska Jämställdhetspriset 2021

Fem finalister till Svenska Jämställdhetspriset 2021

Fem starka finalister är kvar i kampen om Svenska Jämställdhetspriset. Bland de fem kandidaterna till priset finns två myndigheter, två företag och en idrottsförening. Vem som vinner avgörs den 2 februari på konferensen Forum Jämställdhet.

– Coronapandemin har slagit hårt mot jämställdheten, men nomineringarna till Svenska Jämställdhetspriset visar att det finns många organisationer som trots detta fortsätter att hålla i och trappa upp arbetet för ökad jämställdhet. Idag kan vi presentera fem fantastiska finalister och hoppas att de kan inspirera fler att satsa på sitt jämställdhetsarbete, säger Clara Berglund, vd för Forum Jämställdhet.

Finalisterna till Svenska Jämställdhetspriset 2021 är:

  • Försäkringskassan som arbetar med jämställdhetsintegrering som ett av sina kärnuppdrag och låter det genomsyra hela myndighetens verksamhet.

  • IF Brommapojkarna som 2020 var den första föreningen i världen att lansera certifierad jämställd sponsring som inkluderar en metod för jämställd resursfördelning.

  • Uppsalahem som påverkar samarbetspartners genom jämställdhetskrav i upphandlingar, kunder genom boendeerbjudanden utifrån ett jämställdhetsperspektiv och kollegor genom att vara en jämställd arbetsgivare.

  • Vinnova som finansierar utveckling av Sveriges framtida välfärd med jämställdhetsperspektivet som en självklar grund redan från start.

  • Yalla Trappan i Malmö som hjälpt många kvinnor att bli självförsörjande genom sitt arbete och lyckats skapa en yrkesidentitet hos kvinnor som tidigare haft sin enda plats i hemmet.

Vad är Svenska Jämställdhetspriset?
Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en organisation som bidragit ett mer jämställt samhälle. Prisutdelningen sker under Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet. Vinnare av Svenska Jämställdhetspriset 2020 är SVT Sport.

Hur har processen gått till?
Vem som helst kan nominera organisationer vars jämställdhetsarbete förtjänar att uppmärksammas. Forum Jämställdhet ansvarar för bedömningen av nomineringarna i flera steg. Varje bidrag bedöms utifrån ett antal kriterier och meriter, så som effekt, långsiktighet och grad av nytänkande. Den slutgiltiga vinnaren utses av en extern jury. 

I den externa juryn ingår Lina Thomsgård, chef för Kvinnohistoriska, Staffan Isling, vd för Sveriges Kommuner och Regioner, Anna Serner vid för Svenska Filminstitutet, Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads, Anders Danielsson, landshövding för Västra Götalands län, Mikael Ribbenvik, generaldirektör, Migrationsverket, Anna Giotas Sandquist, ordförande för Sveriges Kvinnolobby och Camilla Wagner, ordförande för Fredrika Bremer-förbundet.

Föregående
Föregående

Rädda Barnens nya rapport lyfter ensamkommandes egna röster: ”Jag missar ju bara min tid liksom, mitt liv”

Nästa
Nästa

Nu öppnar bokningen för nattåget Stockholm – Malmö – Berlin