11 tips på hur du firar en mer hållbar påsk

Foto: Monika Grabkow / Unsplash

Foto: Monika Grabkow / Unsplash

Om våren i sig är ett löfte om en ljusare vardag, värme och ledighet, är påsken en testversion av vad som kommer till sommaren - en microsemester. En tid när många av oss vill resa och uppleva. Även hemmavid vill vi uppleva och njuta. Mat står högt på agendan, tillsammans med färggrannt pynt och slappa dagar tillsammans med familj och vänner.

Påskhögtiden är från början kopplad till den kristna tron och Kristus korsfästelse, död och uppståndelse. Men med tanke på att vi svenskar idag lever sekulariserade liv, är tron inte den stora drivkraften till påskfirandet. Vårt moderna påskfirande är en blandning av gammalt och nytt, av folktro och religion. Men framförallt är påsken en vårhögtid, då vi är lediga från jobbet, reser mycket och äter gott.

Men hur härligt det än är att vara långledig, resa och äta gott, så finns en baksida av påskmyntet och den är inte ytlig och baserad på hur många trivselkilon vi lagt på oss. Den är mer negativ och storskalig än vad vi kanske vill se och vi kommer belysa några skäl till varför.

Vi äter mängder av mat. Dyr fisk, fina köttbitar och enorma mängder av ägg (hela 4000 ton ägg under påsken enligt branschorganisationen Svenska Ägg . Mycket av maten hinner vi inte äta upp innan den blir dålig, eller när vi tröttnat på den slängs den i soporna bara för att vi kände för att äta hämtmat efter helgens alla sillar och ägg.

För att tillgodose våra omättliga krav på kött, lax och ägg, väljer vi att förbise den miljöpåverkan vi utsätter djur och natur för, bara för att vi inte vill få slut på produkterna på påskbordet. Med utfiskade hav, miljögifter och utsläpp som påverkar vår livskvalitet nu och framåt.

Vi vill inte måla en hinhåle på väggen och predika för att man inte ska äta gott eller fira påsk. Nej, nej, nej!
Tvärtemot vill vi hjälpa er att investera i god, sund mat och hjälpa er att bli klimatsmarta konsumenter - för att driva utvecklingen åt rätt håll igen. Det kan kosta lite mer, men du är också säker på att du inte förgiftar kroppen med bland annat tungmetaller om du väljer ekologiska, miljöcertifierade och veganska alternativ .
Man måste inte checka av alla punkter, utan väljer alla minst en punkt att fokusera på i år vänder vi trenden och måendet för både människa, djur och natur. För vem vill inte ha en grönare och mer positiv framtid för oss själva, våra barn och för kommande generationer?

Några enkla knep inför påsken för att vara mer hållbar:
1. Köp bara så mycket mat du vet att ni kommer konsumera och sortera smart i kylskåpet, för att inget ska bli glömt längst bak i skåpet.
2. Ät säsongsbetonat & närproducerat, så minskar utsläppen från transporterna.
3. Lägg till mer grönsaker och rotfrukter, alternativt byt ut all påskmat mot vegetariska & veganska rätter.
4. Byt ut ägg mot t.ex. spad från kikärtor.
5. Planera påskens dagar med hjälp av mat-teman, som gör det enklare att planera mängd och slippa få rester.
6. Frys in överbliven mat, för den klarar sig några månader i frysen och ni kanske får ett litet sug på det innan midsommar!
7. Välj hembakat och veganska alternativ i godishyllan, för att mätta sötsuget.
8. Återvinn era påskägg - de klarar att hänga med flera år!
9. Pryd påskriset med ull eller fjädrar av papper från gamla tidningar och böcker.
10. Stanna hemma, eller välj naturvänliga transportmedel för att ta dig fram.

Till sist: GLAD PÅSK!


Text skriven av Lina Bjernheim-Vedin från Idea:LAB

Föregående
Föregående

Extra viktigt att ta hand om sin pollenallergi i år

Nästa
Nästa

Riskerar ditt företag dö ut med fossila bränslen och förlegade synsätt?