Vad betyder CSRD?

CSRD, eller Corporate Sustainability Reporting Directive, är en viktig EU-förordning som syftar till att förbättra och standardisera rapporteringen kring företags hållbarhet och socialt ansvar. Den trädde i kraft för att adressera behovet av ökad transparens och ansvarighet bland företag, särskilt med tanke på de utmaningar som klimatförändringar och sociala frågor medför.

Bakgrund och Syfte

CSRD ersätter den tidigare Non-Financial Reporting Directive (NFRD) och utvidgar kraven på hållbarhetsrapportering. Syftet är att säkerställa att företag ger en mer detaljerad och jämförbar bild av sina aktiviteter och deras påverkan på miljön och samhället. Detta ska inte bara hjälpa investerare att fatta informerade beslut, utan även ge andra intressenter en klarare förståelse för företagens långsiktiga hållbarhetsstrategier.

Omfattning

CSRD omfattar ett bredare spektrum av företag, inklusive alla stora företag och börsnoterade små och medelstora företag (SMEs). Detta innebär att fler företag än tidigare måste rapportera om sina hållbarhetsåtgärder.

Rapporteringsstandarder

För att uppnå en högre grad av jämförbarhet och transparens, införs gemensamma rapporteringsstandarder som företag måste följa. Dessa standarder fastställs av European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG).

Hållbarhetsinformation

Företag förväntas rapportera om olika aspekter av hållbarhet, inklusive miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade frågor (ESG). Detta inkluderar hur företaget hanterar risker och möjligheter relaterade till hållbarhetsfrågor.

Revision och granskning

För att säkerställa att rapporterna är tillförlitliga, måste hållbarhetsrapporterna genomgå en oberoende granskning.

Betydelse för Företag

CSRD ställer nya krav på företag, vilket innebär att de måste investera i system för att samla in, analysera och rapportera hållbarhetsdata. Detta kan initialt vara en utmaning, men det ger också möjlighet för företag att förbättra sin hållbarhetspraxis och skapa ett mer positivt varumärke i ögonen på konsumenter och investerare.

Slutsats

CSRD markerar ett viktigt steg mot en mer hållbar och ansvarstagande företagskultur i Europa. Genom att införa strängare krav på hållbarhetsrapportering strävar EU efter att öka transparensen och ansvarigheten hos företag, vilket i sin tur kan bidra till en mer hållbar framtid. För företag innebär detta både utmaningar och möjligheter, och de som anpassar sig tidigt kan dra nytta av de fördelar som en starkare hållbarhetsprofil medför.


Vilka bolag berörs av CSRD och vilka årtal gäller? Läs mer här


Kontakta oss för mer info eller om du behöver hjälp med din CSRD-rapportering.

Föregående
Föregående

Vilka bolag berörs av CSRD och vilka årtal gäller?

Nästa
Nästa

Green Communication inleder samarbete med Maria Soxbo och Emma Sundh