Minneslapp för framtidshopp – trots allt

När Emmanuel Macron lade handen på Trumps arm och lugnt korrigerade honom, kändes det som att detta kunde gå vägen. Att de värsta galenskaperna skulle gå att hejda. Men efter vansinnesattacken på Zelensky från Trump och Vance är vi nog alla oroliga att det inte blir så. Det vore löjligt att försöka sig på att se ett halvfullt glas nu – det är ju inte ens halvtomt! 

Men i detta usla läge för världsfreden, klimatkampen, förnuftet och framtiden finns ändå något att ta fasta på och använda sig av – för att alternativet att bara ge upp är för meningslöst. Då finns dessa sex punkter på min egen minneslapp:

  1. Allmänheten är fortsatt engagerad och orolig. WWF:s nya Klimatbarometern visar att sju av tio vill att regeringen gör mer för att begränsa klimatförändringarna och skydda naturen. Andelen har inte minskat och det enda vi oroar oss mer för än klimatförändringarna är risken för krig.

  2. Den gröna omställningen är inte en ”grön bubbla”. I januari ökade elbilsandelen 38% i hela Europa jämfört med samma månad för ett år sen, förnybar energi ökar oavsett politiskt ledarskap eftersom den är lönsam, etablerade företag som Scania slår fast att omställningen är i deras DNA och därför aldrig kan omprövas, uppstartsaktörer som Stegra konstaterar att orderböckerna för fossilfritt stål är fulla. 

  3. Busarna får inte vara med. Efter Elon Musks stöd till högerextrema krafter sjunker Teslas försäljning som en sten och företagets värde minskar, bojkotten mot ryska varor sprider sig till amerikanska – konsumentens makt är stor! Busarnas klubb är däremot liten och svag; när USA lämnar Parisavtalet, får de hänga med Iran, Libyen och Yemen medan vi andra har en klubb på 195 länder.

  4. Klimatmålen gäller. Högerextrema och klimatskeptiska krafter må öka i opinion och val, men med Tyskland som senaste exempel betyder det inte att de får inflytande. EU-kommissionen föreslår att CSRD och CSDDD urholkas och senareläggs – dumt och dåligt, men den ambitiösa klimatagendan består. 2030 ska klimatpåverkan minska med 55% (Fit for 55), 2040 med 90% och 2050 ska EU vara klimatneutralt. Inget av detta är på väg att omförhandlas, och de som inte lever upp till sina åtaganden bötfälls.

  5. Cirkulärt och närproducerat vinner. Det har varit billigare och enklare att gräva upp råvaran ur marken än att cirkulera vad som redan finns. Det förändras i grunden av Trump-Musks antiglobaliseringsgalenskaper– den som är beroende av importerade material riskerar en kostnadssmäll men också att inte ens få sina leveranser. Också det närproducerade vinner – och med det klimatet eftersom bara det förnybara kan produceras småskaligt och nära.

  6. Sverige sticker ut - negativt. I Forbes lyfts Sveriges tappade klimatledarskap, i linje med SCB:s statistik som visar att Sveriges klimatpåverkan för första gången sen 2008 ökar tre kvartal i rad. Elbilsandelen minskar, gröna uppstartsföretag som är beroende av hemmamarknaden går i konkurs eller flyttar och vi har en helt ny typ av turism – de som kör över gränsen till Sverige för att tanka billig fossil bensin och diesel. Sverige sticker också ut med översynen av klimatmålen – medan länder som Danmark skärper sina klimatmål i enlighet med Parisavtalets krav på ”enhanced action”, ökar osäkerheten kring vad som egentligen gäller här. Men räkna med att också Sverige bättrar sig, oavsett regering och inte i första hand för att bättra på klimatanseendet, utan för att slippa skicka miljardbelopp i böter till Bryssel.

Verkar glaset halvfullt ändå? Det beror på att det uppenbart dåliga som nu sker inte behöver upprepas här. Läget är dåligt, men det finns sådant vi kan utnyttjar. Sådant vi ska utnyttja, för allas skull. 

Mattias Goldmann

Mattias Goldmann en av Sveriges mest profilerade debattörer inom klimatområdet. Mattias Goldmann är en svensk hållbarhetsexpert, föreläsare och författare.

Han har utsetts till "Mäktigast i Hållbarhetssverige" .Han är författare till boken Klimatsynda! och en efterfrågad talare inom klimat och hållbarhet.

Vill du boka Mattias som talare?

Kontakta oss på Green Communication så hjälper vi dig vidare.

Kontakta oss

Föregående
Föregående

Sara Olsson – Sveriges Second Hand Profil 2025!

Nästa
Nästa

Hållbara Sara blir @sara.ohlsons – varför byter hon namn?