Luftkvaliteten i Malmö blir ständigt bättre
Den årliga mätningen av Malmös luftkvalitet visar att den hela tiden blir bättre. Alla uppmätta luftföroreningar under 2023 är lägre än miljökvalitetsnormen, vilket har varit det normala i snart 10 år. På sikt närmar sig luftkvaliteten i Malmö även WHO:s strängare riktvärden.
I Malmö mäts luftföroreningar kontinuerligt vid två fasta mätstationer: på Rådhuset och på Dalaplan. Som ett komplement till de fasta mätstationerna används en mobil mätstation som under 2023 genomförde mätningar vid Amiralsgatan. Utifrån den mätningen går det att se att luftkvaliteten har förbättrats med upp till 50 procent sedan 2004.
Halterna av kvävedioxid minskar och är nu de lägsta sedan mätningarna startade i början an 1980-talet. Halterna är som högst vid trafikintensiva Dalaplan men uppgår till 45 procent av miljökvalitetsnormen och är något lägre än det nationella miljömålet. Vid mätstationen på Rådhuset, där trafiken inte är lika intensiv, är halterna nästan hälften så små. Kvävedioxid kommer från bilar med förbränningsmotorer, arbetsmaskiner, sjöfart, uppvärmning, industrier och energiproduktion och skälen till att de minskar är en renare fordonsflotta samt att övriga utsläpp i samhället har minskat. Att Malmö stad ligger i framkant när det kommer till mobilitet och alternativa färdmedel har också bidragit till minskade halter av kvävedioxid.
I den årliga redovisningen av luftkvaliteten i Malmö under 2023 presenteras även kvävedioxidhalter vid Malmös förskolor 2021 som mäts var femte år. Resultatet visar att inga av stadens förskolor exponeras för halter över miljömålet.
– Att luftkvaliteten hela tiden blir bättre visar att vi är på rätt väg i arbetet med att minska exponeringen av luftföroreningar i synnerhet och miljö- och klimatarbetet i allmänhet. Att minska hälsofarlig exponering är en betydande del i vårt miljöprogram som i sin helhet handlar om att Malmö fortsatt ska vara en stad där hållbarhet står högt upp på agendan och där vi inte backar från vårt ansvar, säger Sofia Hedén (S), kommunalråd med ansvar för miljö och service.
– Ingen Malmöbo ska behöva oroa sig för förorenad luft, något som slår särskilt hårt mot våra äldre och yngre medborgare. Därför är jag mycket stolt över att Malmö fortsätter arbeta hårt för att förbättra luftkvaliteten och att den positiva utvecklingen vi sett under de senaste åren fortsätter, säger Ewa Bertz (L), vice ordförande i miljönämnden.
– God luftkvalitet är något alla Malmöbor ska kunna räkna med. Därför följer vi de här mätningarna noga och gläds åt att det går åt rätt håll. Framåt behöver vi fortsätta arbetet mot ett hållbart transportsystem för att kunna nå ännu bättre värden, säger Jesper Olsson (MP), ledamot i miljönämnden.