Kycklingarnas fruktansvärda verklighet

SVT:s Uppdrag granskning visar upp hur kycklingfabrikerna håller nere priset på kycklingkött – genom systematiskt djurplågeri på avelsanläggningarna. “Kycklingens pris” riktar ljuset mot de djur som är flest och har det allra sämst – kycklingarna. Kycklingarna måste få det bättre och för att det ska ske behöver köttkonsumtionen minska.


Programmet “Kycklingens pris” beskrivs enligt följande: "Sverige påstår sig ha världens bästa kyckling". Men bakom tillbommade fönster döljer sig en mörk sanning om svensk kycklingproduktion som ingen vill visa upp. Kyckling är den billiga, klimatsmarta och populära svenska matfågeln - men till vilket pris?"

SVT:s Uppdrag granskning och programmet “Kycklingens pris” fokuserar på det internationellt ägda företaget Aviagen SweChick som importerar avelsdjur från Storbritannien och föder upp mor- och farföräldrarna till 99 % av kycklingarna som slaktas i Sverige idag. Denna framavlade ras, turbokyckling, växer 50 gånger sin storlek på bara 35 dagar, och hinner på den korta tiden få problem med hög dödlighet, rörelsestörningar och frätskador.

De djur som används för avel växer lika snabbt som de turbokycklingar som produceras för kött, men lever till en högre ålder för att hinna bli könsmogna och lägga ägg. De tvingas även att leva med restriktiv utfodring och hunger för att undvika allvarliga störningar i reproduktion och hälsa. Att leva med kronisk hunger är inte tillåtet för något djurslag i Sverige, men skulle behöva regleras tydligare för att det ska speglas i praktiken.

Programmet, som har filmmaterial inifrån en svensk uppfödningsanläggning tagna av Djurrättsalliansen, visar också bilder av bristande avlivning av sjuka hönor och tuppar, som är tydliga brott mot djurskyddslagen. Länsstyrelserna har påpekat bristerna utan att se en praktisk förbättring.

Föregående
Föregående

Ojämlikheten bakom klimatkrisen

Nästa
Nästa

LÅNGT KVAR TILL JÄMSTÄLLT HEM- OCH OMSORGSARBETE