Ersätter värmeljusets metall med miljövänligt biomaterial
Entreprenören Axel Häger har tagit fram ett nytt biologiskt nedbrytbart värmeljus tillverkat av förnyelsebar råvara. ”Mitt mål är att göra det enklare för kunden”, säger han.
Varje år säljs 300 miljoner värmeljus i Sverige. Men endast en mindre del av alla ljuskoppar återvinns. Därmed går stora mängder fossila material till förbränning i onödan.
Nu har Axel Häger, som driver startupföretaget Jord Innovation i Östersund, kommit på en bättre lösning: En ljuskopp av förnyelsebart material där resterna sorteras som matavfall eller till och med läggs i hemmakomposten. Tanken är att oavsett var produkten hamnar ska den göra mindre skada än dagens alternativ.
– Mitt värmeljus är framtaget för att göra det enkelt för kunden. Även om resterna slängs som ”brännbart” är det fortfarande bättre än att aluminium gör det. Inte ens om de skulle hamna i naturen är det något problem, de bryts ner. Därmed flyttas miljöansvaret från konsument till producent, säger Axel Häger.
Efter mängder med tester ska nu en grupp användare få prova värmeljusen skarpt.
– De första ljusen kommer testas dels hos större kunder, dels hos privatpersoner. Detta för att samla in feedback om något behöver ändras innan produktionen startar.
Planen är att påbörja tillverkning under 2021 och genomföra ett större pilotprojekt ihop med samarbetspartners.
– Jag söker fler företag som är intresserade av att stärka sin miljöprofilering och som vill bidra till att vår produkt når marknaden. Det kan vara allt från stora återförsäljare till mindre företag som hotell/restauranger som vill underlätta sin avfallshantering, säger Axel.
Han söker även personer som vill arbeta på operativ nivå i bolaget.
– Är du rätt person för att lyfta Jord innovation till nästa nivå, tveka inte att höra av dig till mig. Företaget står inför en stor expansion.
Axel Häger blev nyligen uppmärksammad av Företagarna och Almi som listade honom som en av Sveriges 103 mest lovande unga entreprenörer.
Han är en också av deltagarna i BizMakers program Forest Business Accelerator där startups med hållbara affärsidéer med en skoglig inriktning får stöd av SCA, IBM och RISE Processum.
– Jag är tacksam över att få delta i ett så bra program. Våra samarbetspartners har mängder av kunskap och breda kontaktnät som öppnar viktiga dörrar. Och för mig som är ny som entreprenör är BizMakers stöd med att utveckla företaget ovärderligt, säger Axel Häger, som även lyfter fram att stödet från Miun Innovation snabbat på processen från idé till företag.
Maria Wiik, affärsrådgivare på BizMaker, ser stora möjligheter för bolaget:
– De har en fantastisk produkt som redan har en dokumenterad global målgrupp. En volymprodukt där vi konsumenter kan göra ett medvetet val för miljön. Här finns ett äkta engagemang för miljön i kombination med en enorm initiativförmåga och driv, det är också väldigt roligt att jobba med Axel!