Klimatförändringarna påverkar landets äppelodlare

Photo by Shelley Pauls on Unsplash

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

-Det onormala har blivit det nya normala. Vad vi tidigare kallade ett normalår sker nu allt mer sällan, säger Jan Fleming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Växt- och djurliv är inte anpassade till dagens väderlägen. Tidig vårvärme i april får blommorna att slå ut för att sedan frysa sönder i maj. Kyla under blomning gör att bina inte pollinerar. Hagel under sommaren slår sönder frukten och extremvärme med torka är bara några av de problem som landets äppelodlare möter.

Kiviks Musteri, som är en av landets största äppelodlare samarbetar därför med Sveriges Lantbruksuniversitet för att utveckla nya äppelsorter härdiga för framtiden.
-Sverige har en fantastisk råvara i äpplet och vi tror att kunskapsutbytet mellan odlare och forskning är viktigt för att säkra en framtida hållbar odling, säger Jan.

Inte minst Coronapandemin har visat på vikten av svenskproducerad mat, hur betydelsefulla våra svenska råvaror är. I Kivik har man odlat äpplen i över 130 år och ser med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

-Vi har över 100.000 äppelträd, odlar många olika sorter och har odlingar på båda sidor av Skåne vilket spridit frostrisken något. Vi kommer att ha svenska äpplen i butikerna även i år, men vi ser tydligt skador i form av så kallade slipsar, skönhetsfel, orsakade av frosten, berättar Jan.

Just nu startar den viktiga skörden och svenska äppelodlare förbereder sig på ett intensivt arbete. Den svala julimånaden har gjort att äpplena fått mogna långsamt och därmed utvecklat en bra arom. Nu vill man ha en varm höst med kalla nätter som ger äpplena fin färg och ännu bättre smak.

Föregående
Föregående

”Ibland får bara svarta människor inte skapa fritt”

Nästa
Nästa

Ungdomar arbetar för att förhindra skräp i sjöar och hav