Gästrike återvinnare ger sig ut på #hittaskräpet-turné

Gästrike återvinnares miljöpedagoger besöker våra fem medlemskommuner för att uppmärksamma nedskräpningens konsekvenser men framförallt att inspirera och ge tips för minskad nedskräpning.

Gästrike återvinnares miljöpedagoger besöker våra fem medlemskommuner för att uppmärksamma nedskräpningens konsekvenser men framförallt att inspirera och ge tips för minskad nedskräpning.

Statistik säger att varje person i snitt slänger fem skräp i veckan på gator och torg. Eller att vi tillsammans i Sverige slänger ca 60 ton skräp på marken under en vecka – och då är bara våra centralorter medräknade. Det vill vi gärna vara med och ändra på och därför drar Gästrike återvinnares miljöpedagoger ut på en hitta-skräpet-turné i våra fem medlemskommuner.

Syftet med turnén är att uppmärksamma nedskräpningens konsekvenser men framförallt att inspirera och ge tips för minskad nedskräpning. Turnén pågår mellan den 14-18 september, samma vecka som hela världen går ut och städar under World Cleanup Day den 19 september.

Var hittar vi skräpet i din kommun?

Turnén inleds med en cykeltur längs väg 76 från Gävle till Skutskär. Rustade med cyklar och cykelvagnar letar vi skräp efter vägen och frågan är om vi fyller en vagn, två vagnar eller ingen vagn alls? Ja det återstår att se. Det är ju trots allt förbjudet att skräpa ned.

På tisdagen träffar vi ”Ola - the labrador” Tillsammans med vår hundkompis Ola tar vi en promenad i Gävle där Ola hjälper oss att plocka skräp. Hur lång tid tar det egentligen för ett glasspapper att brytas ned och vad händer när det bryts ned? Tuggummi på gatan – är det så farligt egentligen? Det är frågor vi gärna pratar om under vår hundpromenad.

Turnén drar sedan vidare till Hofors. Undersökningar visar att skräp föder skräp och nedskräpade miljöer upplevs också som mer otrygga miljöer. Vi tar reda på hur det ser ut i Hofors där vi ploggar (joggar och plockar skräp) längs Hälsans stig med ett stopp i centrum i vår jakt för att #hittaskräpet.

Finns det några som röker i Sandviken? Troligtvis. När #hittaskräpet-turnén kommer till Sandviken har vi med oss intressant information om skräpets värsting– fimpen.

På turnéns sista dag tar vi oss till Ockelbo för magnetfiske och skräpplockning runt Bysjön. Och när vi är vid vattnet kan vi inte låta bli att prata om den dystra prognos som säger att det i framtiden kommer att vara mer plast än fiskar i våra hav men också hur vi tillsammans kan jobba för att undvika det.

– När vår turné är över ska våra fem kommuner vara lite mer fria från skräp än innan. Men framförallt hoppas vi att att vi har efterlämnat en härlig känsla av att det går att göra skillnad själv genom att plocka skräp och inte minst att man tänker till nästa gång innan skräpet hamnar på backen eller i vattnet, säger Eva Johansson, miljöpedagog på Gästrike återvinnare.

Föregående
Föregående

Gratis kaffe minskade skräpet på fjället

Nästa
Nästa

En majoritet av svenskarna är fortsatt positiva till en medmänsklig migrationspolitik