Högsta huset i Sverige att kläs med återbrukat tegel
På bästa läge vid Masthuggskajen i Göteborg har LINK Arkitektur gestaltat ett nytt kontors- och bostadshus, på uppdrag av Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter. The Parkside, som det nya kvarteret heter, får en fasad av återbrukat tegel och blir därmed Sveriges högsta i sitt slag. Igår, den 10:e april, sattes spaden i backen.
Ett nytt kvarter med 18 våningar ska alltså uppföras vid Masthuggskajen, Göteborgs stora stadsutvecklingsområde där en ny halvö anläggs för att öppna upp staden mot älven. LINK Arkitektur vann uppdraget i ett parallellt uppdrag och har hämtat inspiration från andra viktiga hamnstäder som New York, Rotterdam, Hamburg och London.
– Det känns riktigt bra att nu få sätta spaden i marken och börja bygga vårt nya kvarter The Parkside i samverkan med Riksbyggen. LINK Arkitektur har gjort ett fantastiskt arbete och skapat ett kvarter med internationell atmosfär som kommer att leva 24/7. Att starta ett projekt med fokus på både kontor och bostäder samt att få tillföra hyresrätter till staden känns väldigt bra, säger Daniel Holmén, fastighetsutvecklingsansvarig på Elof Hansson Fastigheter.
Bostäder, kontor och handel
Projektet genomförs som en tredimensionell fastighetsbildning, där Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter delar fastigheten horisontellt. Byggnadsvolymen delas upp i två förskjutna huskroppar, vilket både stödjer gatans karaktär och ger goda dagsljus- och utsiktsförhållande. I bottenplan ska restauranger, kaféer och butiker ta plats och bidra till ett färgstarkt folkliv. Mot nya Masthuggsparken planeras uteserveringar med sol från morgon till kväll. Kontoren får generösa terrasser som vänder sig ut mot stadens puls och kopplar samman bottenvåningarna och gatan.
I huset får göteborgarna också några av stadens finaste hyres- och bostadsrätter, där merparten är ljusa hörnlägenheter. Från takterrasser, vindskyddade loggior och generösa balkonger har alla en magisk panoramautsikt över hamn och stad.
– Det känns väldigt bra och viktigt att kunna fortsätta byggnationen av nya bostäder. I den här byggnationen har Riksbyggen 68 bostadsrätter och intresset är väldigt stort. Riksbyggen har en stark tilltro på marknaden och framtiden säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.
Med fokus på social och klimatmässig hållbarhet
Masthuggskajens nya kvarter The Parkside kan stoltsera med en fasad av återbrukat tegel. Det blir det högsta huset i Sverige att förses med just återbrukat tegel samt detaljer av mässing och trä. Detta är möjligt genom storskaligt återbruk av tegel som tillvaratas från byggnader som har rivits. Teglet testas, rensas och CE-märks på samma sätt som nyproducerat tegel. Den största skillnaden är att återbrukat tegel ger 96 procent minskade koldioxidutsläpp jämfört med nytillverkat tegel. Den vackra patinan kommer på köpet.
– Riktigt bra arkitektur är hållbar, i alla aspekter av frågan. Social hållbarhet kan handla om att öppna upp bottenvåningar för att bidra till folkliv och trygghet, men också att tillgodose olika typer av bostäder. The Parkside är ett så kallat Mixed Use-kvarter och blandar såväl hyresrätter och bostadsrätter som kontorslokaler och verksamhetsytor, allt inom samma tegelskal och med samma grad av detaljering. Det är en viktig fråga för att få en genuin blandstad. Även gestaltning är en hållbarhetsfråga eftersom den mest hållbara byggnad är den som älskas och inte rivs, säger David Saand, arkitekt och regionchef på LINK Arkitektur.
Byggnationen av The Parkside på Masthuggskajen har precis startat och huset ska stå klart 2027.