Energibolagen stärker samarbetet över gränserna
Ett starkare samarbete över hela Kvarkensregionen inom energisektorn och en plattform för dialog mellan politik, akademi och näringsliv. Det är motiveringen bakom det arbetsutskott som bildats av energibolagen som deltar i projektet Botnia Green Energy.
– Det finns flera skäl till att stärka samverkan inom energisektorn i Kvarkenregionen. Vi vill säkerställa en hållbar och stabil energiförsörjning och tillsammans öppna upp samarbetet mellan politiken, akademin och energibolagen, säger Ann-Christine Schmidt, ansvarig för forskning, utveckling och innovation på Skellefteå Kraft.
Kvarkenrådets styrelse har tillsatt olika beredningsgrupper för att få extra stöd inom vissa områden. Beredningsgruppen för energi blev den andra gruppen som tillsattes för att stärka samarbetet inom regionen och skapa en plattform för samtal mellan politiken, akademin och energibolagen. Inom gruppen kommer en energiagenda och en årlig handlingsplan att tas fram.
Kvarkenrådets vision är att Kvarkenregionen ska göra det mest meningsfulla globala avtrycket genom nordiskt samarbete, och en av fem nyckelfrågor som medlemsorganisationerna har pekat ut är att främja den gröna omställningen i regionen.
– Energiberedningen har en central roll i detta arbete. De genomför konkreta aktiviteter och initiativ som bidrar till regional utveckling och gränsöverskridande samarbete. Beredningens arbete säkerställer också att samarbetet fortsätter och hålls vid liv även när det inte finns aktuella projekt som samlar aktörerna, säger Veronica Berg, Kvarkenrådets utvecklingschef.
Även representanter för organisationer som inte är medlemmar i Kvarkenrådet EGTS kan ingå i beredningsgrupperna. Det är för att kunna lyssna in behov och idéer från fältet så effektivt som möjligt och säkerställa att samarbetsinitiativen har en regional eller lokal beställning och mottagare.
– Kvarkenrådet främjar samarbete över sektorsgränserna för att ta fram nya lösningar på komplexa problem. Vi arbetar tillsammans med akademi, näringsliv och andra offentliga institutioner för att skapa synergier och innovationer som kan leda till verklig samhällsförändring. Att tillsätta beredningsgrupper som denna är möjligt tack vare vår organisationsform EGTS och ett konkret exempel på hur vi tillämpar den för oss relativt nya organisationsformen, berättar Mathias Lindström, Kvarkenrådets direktör.
Läs mer om diskussionerna kring energisektorns utmaningar och möjligheter på Kvarkenrådets årsmöte.
Beredningsgruppen för energi kommer att bestå av följande ledamöter från Kvarkenrådets styrelse:
Joakim Strand (ordförande)
Richard Carstedt (vice ordförande)
Stina Mattila och Evelina Fahlesson.
Energibolagens och universitetens representanter kommer att delta i beredningsgruppen enligt ett roterande system.
Från regionens energibolag har följande ledamöter utnämnts:
Jan Ridfeldt, VD för Umeå Energi
Stefan Damlin, VD för Vasa Elektriska
Joachim Nordin, VD för Skellefteå Kraft
Kirsi Hautala, VD för Karleby Energi.
Från universiteten har följande personer utnämnts:
Margareta Björklund-Sänkiaho, professor i energiteknik från Åbo akademi
Dieter Müller, vice rektor för Umeå universitet
Hans Erik Nilsson, vice rektor för Mittuniversitetet
Margareta Groth, prefekt vid Institutionen för teknikvetenskap och matematik vid Luleå tekniska universitet.
Skellefteå Science City är en av åtta parter i projektet Bothnia Green Energy som drivs av North Sweden Cleantech.
Läs mer om projektet Bothnia Green Energy
Foto: Julia Rahikka