Nu ska Blocket få svenska folket att vårda och laga sina saker

Ny bok och kurs ska få fler att ta vara på sina saker

Ny bok och kurs ska få fler att ta vara på sina saker

Svenskar är i regel dåliga på vård och lagning och var tredje svensk uppger att hen inte tar hand om sina saker när de gått sönder, det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket. En av de främsta anledningarna till detta är okunskap, framförallt bland unga. Det vill Blocket råda bot på och därför lanserar marknadsplatsen nu sin första bok någonsin samt kursen ”Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp”. Syftet är att få folk att vårda och laga det de har för att undvika överkonsumtion och onödiga utsläpp.

Att vårda sina saker och reparera vid behov är en urgammal kunskap som håller på att gå förlorad. En tredjedel av Sveriges befolkning brukar inte laga sina prylar när de gått sönder (34 %), främst för att de inte har tillgång till verktyg eller redskap (29 %), för att de tycker att det är billigare att köpa nytt än att lämna in på lagning (28 %) eller för att de helt enkelt inte kan (25 %).

Samtidigt tycker nio av tio (93 %) att det är viktigt att veta hur man lagar och vårdar kläder, saker och skor – till stor del av ekonomiska skäl (58 %) men framförallt av klimatmässiga (68 %). Så många som sex av tio är också intresserade av att lära sig mer om vård och lagning (56 %) och bland unga mellan 18 och 29 år är det ännu fler, 67 procent, som vill lära sig. Därför lanserar Blocket nu boken Bättre begagnat och kursen ”Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp”, så att fler ska kunna förlänga livet på sina saker.

Boken: Bättre begagnatBättre begagnat är Blockets första bok någonsin och ges ut i samarbete med förlaget Max Ström och skribenten Johan Tell. Boken handlar om hur man som privatperson kan göra en insats för miljön genom att laga, vårda och återanvända saker istället för att slänga och/eller köpa nytt, och den innehåller bland annat tips som Blocket samlat in från svenska folket själva.

– Begagnathandeln på Blocket sparar in cirka 730 000 ton CO2 årligen, vilket motsvarar samma utsläpp som Stockholmstrafiken orsakar under 10 månader. Med boken och kursen vill vi fortsätta öka begagnateffekten och vi hoppas att dessa initiativ kommer hjälpa fler att förlänga livet på sina ägodelar, oavsett om syftet är att behålla eller sälja vidare, säger Pernilla Nissler, VD på Blocket.

Johan Tell är bokens författare:
– Att vårda och laga sånt man redan har känns väldigt bra. Och jag tycker att det är kul att få sprida den här kunskapen. Många gånger är det mycket lättare än man tror att vårda och laga. Det vi en gång skaffat vill vi ju faktiskt ska hålla så länge som möjligt, säger Johan Tell, författare och en av Sveriges mest erfarna miljöjournalister.

Bokförlaget bakom boken är Max Ström.
– Det här är en av de mest inspirerande böckerna som vi har gett ut. Begagnat är nästan alltid bättre än nytt ur miljöperspektiv. Och därför är vi så glada att få samarbeta med Blocket, som på ett sätt kan sägas vara Sveriges största miljörörelse, säger Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström.

Boken finns tillgänglig att köpa i butik och online från och med 1 september 2020.

Kursen: Hemkunskap för millennials - och alla andra som vill sluta be om hjälpUndersökningen från Kantar Sifo visar att personer mellan 18 och 29 år är de som i lägst utsträckning har kunskap om hur man vårdar och lagar sina kläder, skor och prylar. Majoriteten i denna åldersgrupp vet exempelvis inte hur man tar bort rost på en cykel (67 %), fixar ett trasigt blixtlås (74 %) eller vårdar trämöbler (49 %).

För att utbilda den yngre generation och andra som vill lära sig, startar Blocket nu kursen ”Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp” tillsammans med Medborgarskolan. Kursen består av fyra digitala kurstillfällen och deltagarna kommer få lära sig att praktisk vårda och laga olika typer av produkter, såsom textil, elektronik, cyklar och möbler.

– Vi är otroligt glada över att anordna kursen tillsammans med Blocket och kurstillfällena väntas bokas upp snabbt. Att laga och vårda ligger helt rätt i tiden och vi tror att det finns mycket den yngre generationen kan och vill lära sig när det kommer till upcycling och återbruk, säger Margareta Bäckman, Verksamhetsansvarig på Medborgarskolan.

Föregående
Föregående

79 610 liter plast upplockad i sommar

Nästa
Nästa

Ny rapport ger finansbranschen kunskap om en framtida hållbar modeindustri