Brådskande åtgärder behövs för att förhindra klimatförändringarna!

Bild: Unsplash

FN:s klimatpanel IPCC presenterade sina slutsatser från samtliga rapporter som publicerats under 2018–2023. De kommande sju åren är helt avgörande för möjligheten att vända klimatkrisen. 

Nu måste politikerna lyssna på vetenskapen och agera därefter!

Fyra huvudbudskap från rapporten:  

  • 1,5-gradersmålet är fortfarande möjligt, men snart förbi. 

  • Skillnaden mellan 1,5 och 2 grader är stor för människor och natur.  

  • Politikerna vet vad som krävs – nu behöver åtgärderna skalas upp och genomföras! 

  • Avgörande att åtgärder gynnar både klimaträttvisa och hållbar utveckling. 

Rapporten riktar sig speciellt till politiska beslutfattare och budskapet är tydligare än någonsin: vi står inför aldrig tidigare skådade konsekvenser och kraftfull handling behövs fort. Möjligheten att ställa om och begränsa effekterna finns fortfarande men minskar snabbt. 

Skador och förluster till följd av klimatförändringarna påverkar många människors liv och ekosystem starkt redan idag. Allvarlig torka, översvämningar, skogsbränder, vattenbrist, värmeböljor, stigande havsnivåer och katastrofala stormar förekommer redan med den nuvarande uppvärmningen på 1,1 grader. 

Vad politiker behöver besluta om: 

  • Mycket större satsningar på förnybar energi och energieffektiviseringar i stället för fossila bränslen 

  • Rikta om investeringar från fossila bränslen till klimatomställningen och ta bort klimatskadliga subventioner. Det behövs tre till sex gånger mer klimatinvesteringar både för utsläppsminskningar och klimatanpassning, riktade till rätt åtgärder och regioner.  

  • Utöka skyddet av naturliga kolsänkor i skog, mark och hav, ställ om till ett hållbart skogsbruk och jordbruk 

  • Ställ om transportsystemet, framför allt städer, vilket också ger renare luft, bättre hälsa och lägre sjukvårdskostnader 

  • Ändrade produktionsmetoder och konsumtionsmönster  

  • Hållbara livsstilar och mer växtbaserad kost. 

Klimaträttvisa

Effekterna av klimatförändringarna har redan förödande konsekvenser för människor världen över men drabbar marginaliserade grupper värst. Dessa grupper har dessutom bidragit minst till klimatförändringarna. Det förutsätter även att resursstarka länder, som Sverige, lever upp till och utökar sina löften om klimatfinansiering och bidrar med ny finansiering till skador och förluster. Teknologiskt och finansiellt resursstarka länder måste assistera de länder med mindre resurser för att säkerställa en bättre framtid för alla.  

Vad är IPCC? 

IPCC står för "Intergovernmental Panel on Climate Change" och är FN:s vetenskapliga klimatpanel. IPCC utför ingen egen forskning, utan sammanställer världens ledande klimatforskning och med experter från en stor del av världen som granskare. 

Rapporten som släpptes 20 mars 2023 är en sammanfattande så kallad syntesrapport av IPCC:s tre senaste delrapporter i den sjätte utvärderingscykeln.   

Källa och sammanfattning av: Naturvårdsverket 

Föregående
Föregående

Earth Hour - mer än bara släcka lampan

Nästa
Nästa

8 mars