Brandrisk och eldningsförbud i stora delar av landet

Under kommande veckor råder stor brandrisk i flera delar av Sverige och flera av landets kommuner och länsstyrelser har utlyst eldningsförbud. Det är mycket viktigt att alla respekterar de utfärdade eldningsförbuden.

Eldningsförbud innebär att du inte får elda med fasta bränslen utomhus. Det är dock tillåtet att grilla på egen tomt och på av kommunen angivna platser. Till exempel får man grilla på fasta grillplatser som är avgränsade så att eld inte kan sprida sig. Vid skärpt eldningsförbud är begränsningarna ännu större, och det gäller att kontrollera med kommunen vad som gäller.

En brand i skog och mark kan starta av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning, utan också av cigarettfimpar, trasiga flaskor d.v.s. risken för brännglaseffekt, och från gnistbildning från arbetsredskap och maskiner, så under eldningsförbud krävs extra stor försiktighet.

Använd inte engångsgrill

Engångsgrillar kan bli mycket varma, ställer man en engångsgrill i gräset kan gräset eller jorden lätt ta eld. Det är också viktigt att släcka grillkolen med mycket vatten innan den slängs.

– Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada. När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.

Allmänheten har ett viktigt ansvar

– Det är viktigt att man tar sitt ansvar när man är ute i skog och mark. Tack vare den svenska allemansrätten kan alla röra sig fritt i naturen, men med den rätten följer också ansvar och skyldigheter. Det ligger på varje enskild person att veta vilken brandrisk det är och följa de råd och restriktioner som finns, säger Lars Brodin.

Kontrollera brandrisken:

Aktuella brandriskprognoser hittar du på msb.se eller på appen Brandrisk ute. Uppgift om eldningsförbud hittar du på kommunens eller länsstyrelsernas webbplatser.

Brandskyddsföreningen har också tagit fram ett goda råd blad om hur du skyddar ditt hus mot brand.

Nu finns också en broschyr om eldning och allemansrätt publicerad på hemsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Föregående
Föregående

Stockholms första Slow Fashion Week slår upp portarna 

Nästa
Nästa

Fjärilarna visar oss att klimatförändringen är på riktigt