​Ny Amnesty-podd tar med lyssnarna bakom kulisserna på människorättsutredningar som chockat världen

amnesty.jpg

Amnesty International lanserar en ny poddserie: Witness from Amnesty International. I serien får lyssnarna lära känna organisationens utrednings- och krishanteringsteam, vars utredningar tar dem till några av de farligaste platserna på jorden.

Utredarnas arbete är komplicerat och svårt och mycket står på spel. Ofta resulterar arbetet i att människorättskränkningar avslöjas — människorättskränkningar som chockar världen. Vad krävs för sanningen ska kunna komma fram när det finns mäktiga krafter som vill att den ska hållas begravd?

De första två avsnitten, av fem inspelade, släpps i dag den 8 september.

—Våra fantastiska utredare berättar med egna ord om det omsorgsfulla - och ofta smärtsamma - människorättsarbete som måste göras för att ansvariga för kränkningar ska kunna ställas till svars, säger Rajat Khosla, Amnestys utrednings- och policychef.

—Witness illustrerar hur och varför vi fortsätter att undersöka kränkningar och arbeta för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid. I dessa svåra tider är Amnesty Internationals kampanjer för rättvisa och jämlikhet viktigare än någonsin. Vi hoppas att våra supporters och lyssnare runt om i världen kommer att lyssna på podden och bli motiverade att själva agera, säger Anna Lindenfors, Amnesty Sveriges generalsekreterare.

Serien har producerats av den prisbelönta dokumentärradioproducenten Cathy FitzGerald, vars arbete ofta förekommer hos BBC Radio 4 och BBC World Service (Life on Lockdown, Moving Pictures, Coffin Club). Podden leds av Tanya O’Carroll, chef för Amnesty Tech som utreder och driver kampanjer och påverkansarbete i förhållande till hur mänskliga rättigheter påverkas av ny och banbrytande teknologi.

—Det var fantastiskt att få lära känna teamet. Jag blev väldigt berörd av deras ödmjukhet och driv, säger Cathy FitzGerald.

—De som utreder människorättskränkningar måste vara lika hängivna, modiga och uppfinningsrika som vilken fiktiv polis på film som helst, men de har inte lyxen att arbeta med stuntmän eller specialeffekter som besparar dem det värsta. Det här är en unik chans att följa deras utredningar, steg för steg, genom alla turer och varje farlig vändning.

Avsnitt Första avsnittet, “The Party”, kartlägger hur tiotusentals människor “försvann” under konflikten i Syrien. Amnestys utredare Nicolette Waldman reser dit för att ta reda på vad som händer inne i Saydnaya, ett militärfängelse så ökänt att det blivit fruktat både i Syrien och långt utanför landets gränser.

Det andra avsnittet följer utredningsteamet till önationen Nauru. Nauru var tidigare känd som “Pleasant Island” innan dess granne, Australien, började använda ön för ett mörkt ändamål: att hålla människor på flykt fängslade. I detta avsnitt tar sig Amnestys utredare Anna Shea och Anya Neistat an den näst intill omöjliga uppgiften att blottlägga de fruktansvärda omständigheter under vilka flyktingar hålls i förvar. Allt detta sker medan Australien och Nauru gör allt de kan för att lägren ska hållas hemliga.

Witness från Amnesty International innehåller också:

  • Tirana Hassan från Amnestys Crisis Response Team, när hon försöker kartlägga varför hundratusentals rohingyer, ett folk i nordvästra Myanmar, flyr i skräck över gränsen till Bangladesh. Myanmars militär säger en sak, men vittnen ger en helt annan bild. I detta avsnitt, “The Road”, säger Tirana Hassan: “Det var en del av mig som sade mig att det här kan bara inte vara sant, det är för mörkt och våldsamt. Jag var tvungen att fortsätta ställa frågor för som utredare är det ditt jobb, men som människa kunde jag bara inte förstå vad det är som driver andra människor att göra detta.”

  • Amnestys utredare Donatella Rovera, när hon går igenom de sönderbombade gatorna i den syriska staden Raqqa, pratar med vittnen och söker spår i förödelsen. Hennes mål? Att hitta kvarlevor från de många liv som gick till spillo under den USA-ledda koalitionens bombningar 2017. Hon kartlägger fall efter fall, små brottstycken av information, och hoppas på så sätt kunna hjälpa de överlevande och sörjande att få rättvisa. I hennes avsnitt, “My Heart is Burnt”, säger Donatella Rovera: “Jag reser till platser under de mest akuta faserna, mitt under konflikten… alldeles efter konflikten… jag reser till ställen som är svåra att ta sig till. Ställen som andra inte vill åka till.”

  • Amnestyutredaren Audrey Gaughran när teamet får kännedom om en stor oljeläcka i byn Bodo, i Nigerdeltat i Nigeria. De vita sandstränderna är täckta av råolja och lokalbefolkningens livsuppehällen förstörs. Oljebolaget Shell, som ivrigt vill tona ner skadan, har erbjudit invånarna en viss symbolisk kompensation. Hur kan invånarna göra motstånd och kräva sina rättigheter? Avsnittet skildrar den makalösa David och Goliat-berättelsen om hur en nigeriansk by tog upp kampen mot en av oljeindustrins giganter. I sitt avsnitt, “Bodo”, säger Audrey Gaughran: “Det var den där känslan att ett bolag kunde avfärda ett lokalsamhälle så fullkomligt… att oljan kunde fortsätta läcka och att ingen verkade bry sig. Det fanns något djupt stötande med att bolaget kunde strunta så totalt i alla dessa människors liv.”

För mer information, och för att lyssna på de två första avsnitten, gå in på  amnesty.org/witness eller använd länkarna nedan:

Avsnitt 1 – https://soundcloud.com/user-757107536/episode-1-the-party-1/s-QfDI7lIanM3

Avsnitt 2 - https://soundcloud.com/user-757107536/episode-2-pleasant-island/s-jP9O60R3Fma

.Witness kommer att finnas tillgängligt i alla poddcast-appar, inklusive Apple Podcasts, Spotify och Google Podcasts.

Föregående
Föregående

Konsumenterna har bestämt sig - plastkorken ska bort från Skånemejeriers ekologiska mjölk

Nästa
Nästa

Ny bok om Funkisfamiljen lyfter utsatthet hos barn med funktionsnedsättning