Rättvis choklad- en kamp på liv och död

Image_Robban.jpg

Robbans Bästa gästbloggar hos Green Communication. Robban driver en av de bästa fikabloggarna - ingen tar fika på så stort allvar som han. Syftet med bloggen är att tipsa om kaféer, konditorier, bagerier, chokladmakare, tehus och kaffespecialister samt allt övrigt som hör till den svenska fikakulturen. Ledordet för bloggen är informativ underhållning.

Här hittar du Robbans Bästa

I detta inlägg förklarar han hur illa det är i handeln med kakao och att bedrivs slaveri för att vi ska kunna njuta av choklad och de stora chokladjättarna tjänar stora pengar på detta .

Läs och agera. Själv ska jag bojkotta kakao från de som inte har faritrade-märkt choklad. Tack Robban för ett viktigt och informativt inlägg!


Choklad är något som älskas världen över och det gäller även oss svenskar som konsumerar närmare sex kilo choklad per person och år och lägger vi till godis hamnar siffran på cirka 15 kilo enligt Livsmedelsverket.

Choklad är himmelskt gott men vad få konsumenter känner till är att det på vissa håll i Afrika förekommer barnarbete och slaveri.

I Sverige skulle vi aldrig tillåta slaveri och barnarbete men har du någonsin ägnat en tanke på att produkter som importeras från låglöneländer kan ha utnyttjat barn? Det har under många år rapporterats om att barnarbete förekommer inom exempelvis klädindustrin där välkända varumärken hängts ut men vad inte alla känner till är att det på vissa håll i Afrika förekommer barnarbete och slaveri inom chokladindustrin.

I dokumentären ”Slavery: A Global Investigation” från år 2000 framkommer det att storbolag använt sig av barnslavar och trots att filmen skapade stor uppmärksamhet för 19 år sedan så är slaveri och barnhandel inom kakaoindustrin fortfarande utbredd. Ungefär 2,3 miljoner västafrikanska barn ägnar sig dagligen med det fysiskt ansträngande jobbet att skörda kakaofrukter.

Den största delen av världens kakao, omkring 70 procent, produceras i Västafrika och då främst i Ghana och Elfenbenskusten. Det är inte ovanligt att familjemedlemmar säljer sina barn till smugglare som i sin tur utnyttjar dem som slavar inom kakaoindustrin och det gäller främst i länderna Mali och Burkina Faso enligt Abby Mills som är kampanjansvarig för International Labor Rights Forum.

I en artikel i Washington Post har bönder i Elfenbenskusten erkänt att det förekommer slaveri på deras odlingar men att det är de ansvariga som stoppar pengarna i fickan. Arbetarna får nästan ingenting i ersättning och det talas om löner på 2-4 kronor om dagen enligt en tidigare artikel i Huffington Post. Chokladleverantörerna i omvärlden är beroende av leveranserna av kakao i Afrika och främst från Ghana och Elfenbenskusten som står för 50-60% av all kakao till omvärlden (resterande 10-20% kommer från närliggande grannländer).

Robban_2.jpg

Kongressen i USA utarbetade en snabb lagstiftning 2001 där de ville införa en ”slavfri-märkning” på produkter och det godkändes av representanthuset och det ansågs vara en formalitet att det även skulle godkännas i senaten. Men i sista stund så lovade chokladföretagen att de skulle ta tag i frågan och att de själva skulle se till att minska barnslaveriet till 2015.

Vad hände då? Inte mycket – antalet barn som arbetade inom kakaoindustrin ökade med hiskliga 51 procent mellan åren 2009 till 2014. Allt detta redovisades i en omfattande rapport som Tulane University släppte i juli 2015 (sponsrades av US Department of Labor found). Delar av chokladindustrin kom således med tomma löften.

I september 2014 lämnades en stämningsansökan in i USA mot Nestlé, Mars, Hershey, ADM Cocoa, Godiva, Fowlers Chocolate och Kraft. De globala storföretagen som exempelvis Nestlé (KitKat, After Eight), Mars (Snickers) och Hershey står för en stor del av världens chokladdistribution.

Mondelez, Ferrero, Nestlè och Hershey har kommunicerat att en majoritet av deras kakaoinköp under perioden 2020-2022 skall komma från certifierade odlare.

*****

Filmen “The Chocolate Case” illustrerar hur tre holländska journalister nästan av misstag skapar det etiska slavarbetesfria chokladmärket Tony’s Chocolonely. De hade även ett evenemang i september i Stockholm i år där de under fyra dagar informerade allmänheten om kakaoindustrins mörkare sidor samt delade ut gratis choklad.

*****

En fransk dokumentär från tidigare i år visar hur produktionen pågår i regnskogsområden och att barn från Burkina Faso säljs som arbetare till odlingarna där de sprutar Glyfosat utan skyddsutrustning för att röja mark för kakao-odlingar. Under 25 års tid har närmare 90% av Côte d’Ivoires regnskog skövlats för odlingsmark – ofta för just kakaoplantan.

*****

International Cocoa Initiative (ICI) är en Schweizbaserad stiftelse som förenar kakao och chokladindustrin och som tillsammans med regeringar och jordbrukare verkar för att säkerställa en bättre framtid för barn och för att motverka barnarbete.

*****

De senaste artiklarna om barnarbete inom kakaoindustrin kan du läsa på Slave Free Chocolates hemsida.

*****

Läs Bitter Sweets – Brian O’Keefes utmärkta artikel i Fortune som publicerades 2016 här.

*****

2010 signerades ett dokument på uppdrag av US Department of Labor som skall minska de värsta formerna av barnarbete med 70 procent i Ghana och Elfenbenskusten till 2020.

*****

Rainforest Alliance är en internationell ideell organisation som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter och där ingår uppförandekoder som bland annat innebär att man tar avstånd från tvångsarbete, barnarbete och diskriminering.

*****

Fairtrade jobbar på många olika sätt med att förbättra situationen för kakaoodlarna. En viktig del är att stärka organisationernas möjligheter att vara en stark part i den internationella handeln. Det handlar bland annat om tillgång till partners som kan jobba med teknisk support kring produktivitet, kvalitet och ledning. Läs mer om Fairtrades arbete här.

*****

Till alla chokladälskare – handla rättvisemärkta produkter.

Föregående
Föregående

Alla känner en Sofia

Nästa
Nästa

Det är bråttom Nu