Grova djurskyddsbrott på KRAV-slakteri avslöjade med dold kamera
Grisar stampas i ansiktet, slås med kedjor, misshandlas med påkar och ges elektriska stötar. Nu kan Djurrättsalliansens unika material, filmat med dold kamera, avslöja vad som skär på ett svenskt KRAV-slakteri när personalen tror att ingen ser. Filmerna, inspelade under fyra dagar i december 2020, visar även samma djurskyddsbrott som länsstyrelsen tidigare stängt ner slakteriet för - snabb i betydligt grövre skala. Materialet visar även hur en inspektör från Kiwa - det företag som har KRAV-certifierat slakteriet - under en kort tid kontrollerar slakten, och under inspektionen ändrar slaktaren plötsligt sina rutiner.
Djurrättsalliansen kan nu avslöja grova djurskyddsbrott på ett svenskt KRAV-slakteri – Rögla slakteri AB. Filmerna, som är tagna med en dold, monterad kamera, visar hur levande grisar sparkas, slås med kedjor och blir stampade i ansiktet. Utöver detta extrema våld visar filmerna även på en rad andra grova brott mot både djurskyddslagen och EU-förordningen.
– Enorma mängder djur föds upp och dödas för att hamna på människors tallrikar. Vi tycker att det är viktigt och nödvändigt att deras livsöden berättas. Livsmedelsindustrin och slakterierna själva visar inte upp hur dödandet går till och det går helt enkelt inte att granska och få insyn i vad djuren utsätts för på slakterierna när personalen tror att ingen ser på. Av den anledningen har vi gjort avvägningen och tagit beslutet att sätta upp dolda kameror, för det är enda sättet att kunna visa de våldshandlingar som djuren utsätts för, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
2016 stängdes slakteriet ner, anmäldes och dömdes för brott mot djurskyddslagen då länsstyrelsen och livsmedelsverket bland annat uppmärksammat att djuren inte var tillräckligt bedövade under slakten. Detta berodde på att det tog lång tid mellan bedövning och avblodning. Enligt de rekommendationer som finns ska man efter bedövningen med elektricitet inom 20 sekunder avbloda djuret, det vill säga skära upp blodkärl i djurets hals. Om det tar längre tid kan djuret få tillbaka medvetandet. Slakteriet stängdes ner för att det tog cirka 60 sekunder från det att djuren bedövades tills halsen skars upp, vilket länsstyrelsen bedömde var en mycket lång tid och orsakade djuren allvarligt lidande.
Djurrättsalliansens filmmaterial, som är inspelat under fyra dagar i december 2020 (samt flera dygn i april och augusti 2019) visar samma djurskyddsbrott som länsstyrelsen tidigare stängt ner slakteriet för, snabb betydligt grövre. Filmerna visar att det på KRAV-slakteriet är rutin att en ensam person bedövar och avblodar flera djur åt gången, där inte är tillåtet enligt EU-förordningen. Detta medför också att det ofta tar flera minuter, ibland över tio, från det att djuren får elbedövning till dess att deras halsar skärs upp. Personalen kontrollerar inte heller att djuren är bedövade, de lämnar ensamma under avblodningen, elpåfösare används när det ej är tillåtet och personalen visar tydligt hur de själva är osäkra på bedövningen, när de gör om den mitt under avblodningen.
- Våra filmare visar grova lagbrott men även som slakt i grund och botten går till. Ordet slakt målar inte upp den brutala våldshandlingen som dödandet av andra djur faktiskt är. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten. Man reagerar troligtvis på hur brutalt och fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur - behandlingen är lagligt och skär hela tiden. Och reagerar man på det vårt material visar bör man helt enkelt inte äta kött, säger Malin Gustafsson.
Länsstyrelsen, som stängde ner och anmälde slakteriet för brott mot djurskyddslagen - nödvändig de dömdes för - har inte gjort en enda kontroll på slakteriet sedan maj 2016.
Filmmaterialet visar även hur en inspektör från Kiwa - det företag som har KRAV-certifierat slakteriet - under en kort tid kontrollerar slakten. Då ser man hur slaktaren plötsligt ändrar rutiner, tar ett djur i taget och arbetar snabbare. Så fort Kiwas inspektör har lämnat rummet går han tillbaka till att bryta mot djurskyddslagen.
- Detta är ett starkt bevis på att de djurskyddsbrott och det våld mot djuren som vårt material visar, inte hade kunnat uppdagas på annat sätt än med metoden vi nu tagit till, då slakteripersonalen uppenbart ändrar rutiner när de vet att de är kontrollerade. Det visar att kontrollsystemet inte fungerar och som privatpersoner kan du faktiskt aldrig veta vad det djur du lägger på tallriken faktiskt har fått genomlida. När det här materialet visa i medierna kommer man “varna känsliga tittare” för de våldsamma bilderna och sociala medier kommer att täcka över dem på grund av våldsamt innehåll. Att vi inte ens kan se hur vår så kallade “mat” blir till, för att det är för våldsamt, borde säga nödvändigt för att man ska förstå hur fel det vi gör mot djuren är. Det finns inget djurvänligt kött, säger Malin Gustafsson.
Här kan ni se filmmaterialet: https://vimeo.com/499656292